Lektionsgrupper hantera
Lektionsgrupper är särskilt användbara om skolan vill möjliggöra " Anonym inloggning" för elever. Skolan skapar då inga permanenta konton för eleverna, utan ger tillgång baserat på en tillfällig kod. Koden kopplas till en lektiongrupp. På så vis kan läraren följa eleverna under sessionen.
Inställningar för administrationsmiljön
För att möjliggöra anonym inloggning måste följande inställningar ändras i administrationsmiljön:
- Rättigheterna att läsa och skriva lektiongrupper måste tilldelas rollerna styrelse admin, admin och medarbetare
- I miljön ska anonym inloggning aktiveras
- På Google Identity Platform ska inloggningsmetoden "Anonym inloggning" vara aktiverad på tenants
Anonym inloggning med inloggningskod
AI-School stödjer anonym inloggning med hjälp av en inloggningskod. Denna kod kopplas till en lektiongrupp. Läraren kan skapa en lektiongrupp och sprida koden bland elever som vill logga in anonymt. Koden ändras varje hel timme.
För att möjliggöra detta måste i miljön först inställningen "Anonym inloggning" aktiveras. Detta kan miljöadministratören konfigurera.
Lärare kan i översikten Grupper skapa en ny Lektiongrupp genom att klicka på plustecknet uppe till höger.

Läraren kan då kopiera åtkomstkoden till denna lektiongrupp.
Denna åtkomstkod ändras varje hel timme. Läraren kan skicka koden via e-post eller Teams till eleverna. Eleven kan då logga in genom att klicka på knappen "Logga in med åtkomstkod".
Han/hon måste därefter ange ett namn och åtkomstkoden.

Ett anonymt konto får automatiskt rättigheter som elev och kopplas via inloggningskoden till lektiongruppen. På så vis har läraren insyn i historiken för dessa anonyma konton.

Anonyma konton kan inte logga in igen med samma konto. Detta innebär att chatthistoriken också endast är tillgänglig under sessionen.
Lektiongrupper i administrationsmiljön
I administrationsmiljön kan lektiongrupper redigeras och tas bort. Lektiongrupper kan göras osynliga. De kan även sorteras på olika sätt.
Lektiongrupper har ett automatiskt utgångsdatum som infaller i början av nästa skolår. Detta kan ändras i Arkiveringstider.

Dela lektioner och gruppchattar
Grupper med inloggningskod kan också använda delade lektioner och gruppchattar. Välj den anonyma gruppen när du delar en lektion eller skapa en chatt från gruppsidan. Efter kodinloggning ser eleverna lektionerna i menyn och gruppchattarna på översikten. Varje elev har en egen konversation i lektionen; gruppmeddelanden är synliga för deltagarna. Läraren ger varje elev tillåtelse att fråga AI i gruppchatten. Skolans och AI:s inställningar gäller fortfarande. När delning eller gruppmedlemskap återkallas upphör åtkomsten.
Ta bort grupper från översikten Grupper
I översikten Grupper kan du markera grupper och ta bort dem på en gång med knappen Ta bort valda. AI-School ber alltid om en bekräftelse först.
- Grupper med inloggningskod kan tas bort av alla vars roll har borttagningsrätt för lektionsgrupper. Elever kan därefter inte längre logga in med gruppens inloggningskod.
- Basgrupper kan endast tas bort av en administratör (admin, huvudmannaadmin eller superadmin). Lärare ser ingen kryssruta vid basgrupper.
- Om en vald basgrupp fortfarande har elever visar bekräftelsen hur många. Eleverna tas inte bort, men har ingen basgrupp förrän en administratör placerar dem igen.