Przejdź do głównej treści

Zarządzanie uczniami

Po dodaniu grup uczniowie mogą być dodawani w każdej grupie. W pasku narzędzi znajduje się przełącznik umożliwiający zmianę grup. Grupy w AI School najlepiej interpretować jako grupy macierzyste. Uczeń musi być powiązany z grupą macierzystą w systemie. To powiązanie z kolei zapewnia powiązanie z odpowiednią szkołą.

Ręczne dodawanie​

administrator może dodawać uczniów pojedynczo za pomocą przycisku plus w pasku narzędzi.

dodawanie ucznia

Podczas tworzenia nowego ucznia administrator może wybrać natychmiastowe wysłanie wiadomości powitalnej. Ta opcja jest domyślnie wyłączona. Wiadomość dla uczniów jest krótka i kieruje do bezpośredniego linku logowania, krótkiego filmu startowego i pomocy nauczyciela.

Dodawanie uczniów za pomocą pliku CSV​

Uczniów można przesłać za pomocą listy CSV. Lista musi mieć 5 kolumn: numer ucznia, imię, przydomek (tzw. tussenvoegsel), nazwisko i adres e-mail. Lista nie może zawierać nagłówków kolumn.

Wysyłanie uczniów przez CSV

Kolumna z adresem e-mail jest ważna. Każdy uczeń zostanie powiązany z jedną grupą macierzystą.

Podczas importu CSV można także wybrać wysłanie wiadomości powitalnej do uczniów z importu. Ta opcja również jest domyślnie wyłączona.

Dodawanie uczniów poprzez whitelist domen​

Uczniów można również automatycznie tworzyć poprzez whitelist domen. Gdy uczeń loguje się przy użyciu adresu e-mail należącego do whitelisted domeny, automatycznie zostaje utworzone konto dla niego i powiązane z właściwą grupą i szkołą. Zmniejsza to konieczność ręcznego tworzenia kont przez administratora.

Zobacz więcej w Zarządzanie domenami.

Edytowanie ucznia​

Ucznia można edytować klikając „Edytuj” w sekcji Działania.

Aktualizowanie ucznia

Można także zaktualizować stan logowania ucznia. Uczeń może zostać wyłączony z możliwości logowania (nieaktywny).

Status uczniów

Wysyłanie i przeglądanie wiadomości powitalnych​

Administratorzy mogą też wysyłać wiadomości powitalne po utworzeniu uczniów:

  • Wybierz jednego lub więcej uczniów i użyj przycisku poczty na pasku narzędzi.
  • Otwórz Akcje dla jednego ucznia i wybierz Wysłać wiadomość powitalną?.

Przez Akcje > Zobacz wiadomości powitalne administrator może przeczytać wcześniej przygotowane wiadomości powitalne. Widok pokazuje treść wiadomości i status wysyłki, na przykład czy wiadomość jest w kolejce, wysłana lub zaakceptowana przez serwer poczty.

Tworzenie kont​

Konta są automatycznie tworzone po udanym pierwszym logowaniu. Podczas tworzenia kont tokeny są dodawane na serwerze:

  • uczeń (tak/nie): ustawiane na „tak”, jeśli adres e-mail odpowiada adresowi z listy uczniów
  • pracownik (tak/nie): ustawiane na „tak”, jeśli adres e-mail odpowiada adresowi z listy pracowników
  • admin (tak/nie): zawsze ustawiane na „nie” przy pierwszym utworzeniu konta
  • admin zarządu (tak/nie): zawsze ustawiane na „nie” przy pierwszym utworzeniu konta
  • super admin (tak/nie): zawsze ustawiane na „nie” przy pierwszym utworzeniu konta

Te tokeny będą później powiązane z uprawnieniami. Uprawnienia są konfigurowane przez administratora. W nim określa, które uprawnienia są przydzielane dla każdej roli.

Usuwanie ucznia​

Podczas usuwania ucznia istnieje kilka opcji:

  • Uczeń nigdy się nie logował i nie ma konta
  • Uczeń ma konto

Uczeń nie ma konta​

Jeżeli uczeń nie ma konta, rekord ucznia zostanie usunięty. Ponieważ nie ma konta ani danych, nic więcej nie trzeba robić.

Uczeń ma konto​

Jeżeli uczeń jest usuwany z jego grupy macierzystej, rekord ucznia zostanie ustawiony jako nieaktywny. Konto i wszystkie dane pozostaną, ale uczeń nie może się logować. Aby całkowicie usunąć ucznia, należy usunąć konto.

Usuwanie konta​

Podczas usuwania konta podejmowane są następujące kroki automatycznie:

  • Czaty i wiadomości czatu zostają usunięte
  • Pliki i powiązane dokumenty zostają usunięte
  • Rekord pracownika lub ucznia zostaje usunięty
  • Rekord konta zostaje trwale usunięty z Firebase

Okres przechowywania dla uczniów​

Uczniowie są automatycznie usuwani po upływie okresu przechowywania ustawionego w środowisku. Domyślnie 8 lat.

Przenieś uczniów​

W widoku uczniów wybierz szkołę i konkretną grupę źródłową. Zaznacz uczniów i kliknij Przenieś uczniów na pasku narzędzi. Wybierz grupę docelową w tej samej szkole, sprawdź nazwiska i potwierdź. Potrzebujesz uprawnień do edycji uczniów i obu grup. Wynik jest widoczny dla każdego ucznia; sprawdź błędy przed ponowną próbą.

Ci uczniowie zostaną przeniesieni z A do B. Jeśli grupa źródłowa jest ich grupą główną, grupa docelowa stanie się nową grupą główną. Pozostałe członkostwa zostaną zachowane. Wybierz maksymalnie 200 uczniów naraz.

WhatsApp